Ansök nu

Skandinaviska Institutet

Sofia, Nuwakot i Nepal

En dag i mitt liv. Livet som volontär i Nepal.

Vid 05.30 vaknar jag av rop utanför mitt och min värdsysters rum. Det är mina värdföräldrar som vill att vi ska stiga upp. Kort efter det brukar mina värdsysters kompisar komma in i rummet. Liksom en och en annan granne. Vissa morgnar vaknar vi redan vid 4 för att bege oss iväg för att gå på yoga. Annorlunda men väldigt mysigt.

Jag bor i en liten stad som heter Battar, i området Nuwakot. Människorna som lever här har det sämre ställt och levnadsstandarden är, enligt min uppfattning ganska låg. Området påverkades hårt av jordbävningen 2015 och efterverkningar i form av förstörda byggnader och fattigdom är fortfarande framträdande.

Efter att jag vaknat kommer min värdmamma eller värdsyster upp med te till mitt rum. Jag gör mig iordning inför dagen medan jag väntar på maten som serveras vid 9.30. En stor utmaning för mig är badrummet som är illaluktande och har små vita maskar krypandes på golvet. Här på toaletten både duschar jag, går på toa, borstar tänderna och tvättar mina kläder. Efter att jag gjort mig iordning och ätit, beger jag mig till kliniken (Anjana Polyclinic), där jag arbetar.

Klinikens personal inkluderar allt från tandläkare och sjuksköterska till radiolog, farmaceuter och läkare. Vissa dagar tar vi emot uppemot 25 patienter med åkommor såsom frakturer, feber, sår och halsont men också allvarligare tillstånd såsom malaria och personer som varit med om trafikolyckor. Många dagar har kliniken dock bara en eller två patienter. Då sitter vi och ser på tv eller håller på med våra telefoner.

Det är intressant att observera arbetet som görs på kliniken. Väldigt få av de anställda pratar engelska men jag upplever dem ändå som trevliga. De gör sitt bästa för att inkludera mig i arbetet. Mitt arbete består till stor del av att vara med vid läkarundersökningar, ta vitala parametrar, ge sprutor, lägga om sår och att vara allmänt behjälplig med sådant som handräckning av instrument. Jag avslutar mitt arbete på kliniken någon gång mellan 15-17 beroende på om det är patienter på kliniken eller ej. Efter arbetet beger jag mig hemåt.

Familjen jag bor med består av en kvinna (mamman i huset), en man (pappan i huset), två barn och deras farfar. Ett av barnen, min värdsyster pratar lite engelska men annars pratar familjen bara Nepali. Huset är ofta fyllt av släkt och vänner. Det är sällan man är ensam vilket både kan vara positivt och negativt.

Ibland får jag te och någonting att äta när jag kommer hem från kliniken, ibland får jag klara mig utan. Jag har köpt på mig ett förråd av nötter och kex för att slippa vara helt beroende av maten jag får här. Maten som serveras i hemmet är jättegod men ganska enformig och energifattig, så jag rekommenderar nötter, mandlar och energibars m.m. som man kan köpa i Kathmandu.

Efter jobbet brukar jag antingen läsa och måla eller så besöker jag någon av grannarna som gärna vill bjuda på te och visa mig runt i området. På kvällen går jag, min värdsyster och några av grannarna ofta en kvällspromenad. Efter kvällsmaten som serveras vid 19-20 så somnar jag.

När jag är ledig brukar jag ta bussen till Kathamandu och därifrån resa jag till platser som Pokhara, Bhaktapur, Chitwan m.m. Mitt resesällskap är en Sjusköterska från Sverige som jag lärt känna här och en kvinna (också från Sverige) som arbetar som volontär inom barnomsorgen.

När jag skriver dessa rader är jag hemma i Sverige igen. Att leva i Nepal under tre månader var ett fantastiskt, lärorik och utmanande kaos som har kommit att förändra mitt liv. Det var så mycket svårare än vad jag trodde det skulle vara, och då har jag ändå tidigare erfarenhet av volontärarbete. Det var också ett av det bästa jag har gjort i mitt liv.

Vad gäller kulturskillnader så är de många och det är svårt att beskriva samtliga men det som påverkade mig mest var avsaknaden av integritet. Alla jag mötte tog för sig av mina saker och mitt ”personliga space” var obefintligt.

Min bästa erfarenhet var hela resan (det låter klyschigt) men den förändrade mitt liv. Min sämsta erfarenhet var avsaknaden av att ha rent runt omkring mig, maten (min mage var dålig konstant) och det jag nämnt ovan om integritet.

De sista två veckorna i Nepal deltog jag i en ”Yoga-vandring”. Att vandra i Nepal är nästan ett måste. Eftersom jag sedan innan är intresserad av yoga passade denna typ av vandring mig bra. Jag rekommenderar er att använda er av Lonely planet (boken och hemsidan) för att hitta bra resor etc. Det finns även bra resebyråer (främst i Kathmandu) som gärna hjälper till.

Mina tips till dig som reser som volontär till Nepal:

– Ska du arbeta inom vården rekommenderar jag att kombinera det med någon annan typ av volontärarbete också. Att ta del av sjukvården är oerhört intressant men det är svårt att vara till hjälp då de ofta inte råder någon brist på personal.

– Var snäll mot dig själv. Du utsätter både din kropp och ditt psyke för en utmaning. Det är okej att känna förvirring, sorg och trötthet.

– Förbered dig på att människor stirrar på dig. Jag blir konstant uttittad men jag upplever sällan att någon är otrevlig.

– Passa på att resa i Nepal. En fantastisk möjlighet att se otroligt vackra platser.

– Ta med dig en spegel (mycket möjligt att det inte finns någon som du kan använda i hemmet).

– Ta med hundbajspåsar. Jättebra att slänga toapapper och bindor i. Du kan inte spola ner ditt papper och det är ofräscht att lägga det direkt i soppspannen på ditt rum. De svarta påsarna döljer innehållet.

– Ta med ett ullunderställ. Det kan bli väldigt kallt här.

– Ta hand om din hälsa. Det är inte helt fel att ta med vitamintabletter. Packa även ner vätskeersättning och åksjuketabletter (det kan behövas). Att bo på hotell kan också vara välgörande ibland.

Lycka till!

Blir du sugen på att åka iväg som volontär?

Se alla våra volontärprojekt här.