Ansök nu

Skandinaviska Institutet

Sofia, New Jersey

Hej! Mitt namn är Sofia, jag är 21 år gammal och jag bor just nu som aupair i norra New Jersey med min underbara värdfamilj. Här tar jag hand om tre barn i åldrarna 11 (kille), 8 (kille) och 5 (tjej). Jag kom till USA i Oktober 2018 och trivdes så bra att jag förlängde, så jag har nu varit här 21 månader.

Varför valde du att åka som au pair?
Ända sedan jag var en liten flicka har jag alltid drömt drömmen om att en dag få bo i USA och uppleva det Amerikanska levnadssättet. När jag blev lite äldre och fick för första gången höra vad en aupair var så var det inte en sekunds tvekan på om jag skulle åka eller inte. För mig var det en självklarhet att åka som aupair skulle vara det bästa alternativet för mig. Inte bara för att jag älskar att arbeta med barn, utan även alla fördelar och upplevelser man kan ta del av som aupair. Att leva med en amerikans familj och uppleva deras kultur, lediga helger till att kunna resa, nära till stora städer vart man än åker, närheten av en familj man kommer nära när man börjar sakna hem. Det var helt enkelt det bästa från alla världar.

Beskriv din värdfamilj!
Min värdfamilj har varit helt underbara under mina nästan två år här. De består av min värdmamma som jobbar inom media och nyheter och min värdpappa som jobbar som säljare för ett annat stort företag och deras tre barn. Dom gillar att umgås och åka på utflykter tillsammans, men kan även vara hemma och mysa hela dagen och kolla på film och äta god mat. Dom är väldigt godhjärtade och vill alltid hjälpa till om dom kan och se till att allt är bra. Dom har behandlat mig som en medlem i familjen sen första dagen jag kom hit.

Beskriv området du bor i:
Vi bor i norra delen av New Jersey i en stad som heter Teaneck vilket ligger ca 20-25 min från Manhattan! Jag har trivts superbra med att bo här då man får myskänslan av att bo i ett litet samhälle men samtidigt ha storstaden så nära och kunna åka dit när man vill. Det finns mängder av saker att göra runt mitt hus, allt från shopping, restauranger, parker, aktiviteter som bowling och biografer etc. Har man tråkigt så finns det alltid något i närheten. Det är även väldigt mycket aupairer i mitt område så det har varit lätt att hitta vänner.

Hur ser en vanlig dag som au pair ut för dig?
En vanlig dag ser normalt ut att jag börjar jobba på morgonen med att göra iordning snacks och frukt till barnen som dom tar med till skolan eller läger på sommaren. Jag kör dom sedan dit och därefter har jag hela förmiddagen och eftermiddagen ledig fram tills att det är dags att hämta dom igen runt 3-4 tiden. När vi kommer hem gör vi direkt alla sysslor dom har som läxor, städa sina rum etc, sedan har vi fritid att leka och ta det lugnt tills det är dags att duscha och äta middag. Efter att minsta barnet är i säng så slutar jag min arbetsdag vilket brukar vara runt 20:30-21:00. En dag i veckan tar jag även hand om alla barnens tvätt och lagar även middagen till dom fyra utav fem dagar.

Hur har coronaviruset påverkat din au pair-tid?
I Mars när nyheten om att alla skolor och i stort sett hela landet skulle stängas ner pga COVID-19 så vändes allas värld upp och ner och vi var alla väldigt förvirrade och vilsna. Man visste inte riktigt vad som hände. Barnen var nu hemma från skolan hela dagarna, men mina värdföräldrar var lyckligt lottade som kunde utföra sina jobb hemifrån. Även om lockdown-situationen inte var idyll för någon, så gjorde vi ändå det bästa utav det. Trots att det kändes sorgligt att majoriteten av min 9 månaders förlängning spenderades i karantän så har jag och min värdfamilj genom detta kommit så nära varandra. Jag spenderade dag ut och dag in med barnen, agerade som lärare med deras hemskolning och såg till att de kom in på sina online klasser. Vi fick spendera så mycket kvalitetstid tillsammans och jag kunde sitta uppe sent in på kvällarna och prata och skratta med mina värdföräldrar som vi kanske inte hade gjort om inte coronaviruset hade funnits.

Vad har du studerat?
Jag har pluggat 12 credits sammanlagt och 6 utav dom gjorde jag som weekend-kurser på LIU-post på Long Island i New York. De var jätteroliga och man får bo på campus med andra elever under den helgen. Mina resterande 6 credits tog jag på online kurser då det var under karantän tiden. En av dom var en mode kurs genom Borough of Manhattan Community College och den sista kursen var en historieklass genom UCLA.

Berätta lite om resor du har gjort under året:
Jag har gjort lite olika resor runt om i landet men den absolut bästa var förra sommaren med en kompis. Då hade vi båda en och en halv vecka ledigt eftersom våra värdfamiljer var på semester så vi åkte mer till Florida i 9 dagar. Vi bodde precis vid stranden i Fort Lauderdale och spenderade dagarna med att bada i havet, äta god mat, åka jetski och bara leva livet. Den 4e Juli som är USAs nationaldag åkte vi ner till Miami och spenderade dagen på Miami Beach och såg alla fyrverkerier. Den sjunde dagen på resan tog vi en bussresa upp till Orlando och shoppade på alla outlets på International Drive, sedan dagen efter spenderade vi på underbara Disney World. Det var så häftigt!

Vad är det bästa du har fått ut av din tid som aupair i USA?
Det bästa har varit alla nya upplevelser och livskunskaper man får ta del av och lära sig. Man lär sig så mycket av andra människors kultur, om sig själv då man blir väldigt självständig samt ansvarstagande då man tar hand om en annan familjs barn. Är tacksam för alla nya människor och vänner jag lärt känna, alla resor och utflykter, och såklart att ha fått en helt ny familj som jag kommer ha kontakt med för resten av mitt liv.

Vad har varit den största utmaningen än så länge?
Den största utmaningen som aupair har för mig varit att komma över hemlängtan. De första månaderna kan vara tuffa men det kommer släppa tillslut. Man måste bara lita på sig själv och inte vara rädd för att berätta för ens värdfamilj om hur man mår. Som min värdmamma alltid brukar säga, ’’A happy aupair means happy kids, and happy kids means happy parents. We’re in this together.’’ Det finns alltid någon att prata med om hur man mår, och många kom kan relatera med en.

Vad skulle du vilja säga till de som funderar på att söka som au pair via Skandinaviska institutet/ Au Pair in America?
Kör på bara! Ni kommer inte ångra er! Det är en resa ni kommer komma ihåg för resten av era liv och man växer så mycket som person. Stressa inte igenom matchningsprocessen utan vänta tills du hittar den familjen som verkligen är rätt för dig. Vad för familj man hamnar med betyder mer än vart i landet man hamnar, det är mitt tips. Jag ångrar inte för en sekund att jag åkte som au pair, och ni kommer inte göra det heller!