Ansök nu

Skandinaviska Institutet

Tova, New Jersey

Ålder på värdbarnen: 10, 12 och 13 år
Har varit i USA i: 7 månader

Varför valde du att åka som Au-pair?
Jag hade slutat gymnasiet och älskar att resa, jag har också alltid tyckt om att jobba med barn och efter lite googlande hittade jag att man kunde åka som Au-pair. Jag läste mycket om USA men även Australien men kände efter övervägning att USA hade mest av det jag ville se och uppleva. Därefter läste jag på massvis om det, kollade på bloggar och bloggar, läste reseberättelser mm.

Jag kan dock säga att oavsett vilken idé man har av sitt år kommer det antagligen inte bli så- av min erfarenhet blir det bättre. Jag visste att jag ville åka redan i tvåan på gymnasiet så jag hade väldigt gott om tid på mig, dock tog jag studenten 2020 och som bekant är det pandemiåret och därav kunde jag tyvärr inte åka. Efter 1,5-2 år (Januari 2022) hade jag testat att plugga på universitet och jobba inom olika områden men kände att jag fortfarande ville ut och resa. Därför läste jag på om au-pair möjligheten igen och tog tag i det hela.

Min värdfamilj:
Min värdfamilj består av mamma, pappa, A dotter (13), L son (12) och N dotter (10). Utöver det bor mormorn i samma hus på grund av att hon flyttade hit och tog hand om barnen under pandemin när det var svårt att få tag i en aupair. Utöver det har pappan två äldre sönder som är 29 (bor i Washington DC) och 23 (bor i samma område som oss men sin fästmö) och de är alltid roliga att hänga med när hela familjen samlas.

Mamman reser väldigt mycket i sitt jobb och därför är det mest jag, pappan och mormor som är hemma under veckorna. Familjen har också två hundar.

Området:
Mitt område har väldigt mycket villaområden. För att göra saker med kompisar osv behöver man nästan alltid köra men jag tycker inte att det är särskilt långt bort. 10 min bort har jag olika mindre städer med caféer, gym, restauranger och butiker. 15 min bort har jag shoppingcenter med allt man kan tänkas behöva och bio osv. Med tåg tar jag mig till NY på Knapp en timme vilket är ett superroligt sätt att spendera helgerna på. NY har allt man kan tänka sig och det är svårt att ha en tråkig stund.

Vanlig dag:
Jag går upp och gör mig iordning mellan 5.30 och 6 bara för jag tycker om att ha mycket tid på mig haha, sen vaknar de två äldsta barnen 6.15 Eller 6.30, tar sig frukost Osv. Ibland gör jag scrambled eggs eller så äter de bara en bagel/flingor med mjölk. Jag hjälper A med att borta håret och gör mackor eller pasta till lunch som de tar med sig till skolan. Två dagar i veckan får de köpa mat i skol cafeterian om de vill. Jag ser till att de har med sig allt och sen går de ut till skolbussen som stannar utanför vårt hus 7.00.

Sen har jag 20 min där jag oftast gör den yngsta tjejens lunch eller så tar jag det bara lugnt. 7.20 väcker jag den N och värmer upp hennes muffin som hon alltid äter till frukost. Sen gör jag min egen frukost och vid 7.30 är hon oftast nere. Vi brukar kolla på ett tv program tillsammans eller bara prata eller spela ett spel om vi har tid. Just nu håller hon på att lära mig om Hamilton haha, det är en storfavorit i hela familjen och jag har inte sett den sen innan. Vid 8 går hon upp och gör sig iordning, om hon tar med sig lunch till skolan packar jag den nu, annars köper hon lunch i skolcafeterian. Jag borstar Hennes hår och sen kör jag henne till skolan. Hon går i skolan två kvarter bort men här kör man barn exakt över allt haha.

Jag är tillbaka vid 8.50-9 ungefär och är ledig fram till 2.40 när de två äldsta barnen kommer hem med skolbussen. Vid 3 åker jag och hämtar N från skolan eller vid 4.30 om hon har några after school activities. Denna veckan går hon dock bara halvdagar så då hämtar jag henne vid 12.30 istället.

Under eftermiddagarna har de som oftast någon typ av aktivitet. Under våren hade L lacrosse och baseball (min nya favoritsport), A hade softboll och volleyball och N hade girls on the run, lacrosse och softball. Nu under hösten har L american fotboll, baseball och gym tillsammans med tjejerna. A har haft volleyboll men den säsongen är över och N har haf t girls on the run. Så våren är mer proppad än hösten generellt men de håller mig upptagna ändå.

De dagarna de inte har aktiviteter har de äldre barnen har de oftast hemläxor men annars har vi lite olika saker vi tycker om att göra. Det är allt från att spela spel, skriva berättelser, träna baseball, gå till parken, gå ut med hundarna, playdates eller pyssel. Som utgångspunkt försöker jag ha några idéer men som oftast har de egna idéer om vad de vill göra eftersom de är så stora. Oftast slutar jag mellan 19-20 på kvällen och jag är ledig varje helg.

Hur har pandemin påverkat din au-pair tid?
Det påverkade när jag kunde åka och att jag åkte i början av 2022 istället för sommaren 2020. I övrigt inte så mycket. Jag behövde ett negativt covid test och covid vaccination innan jag åkte hit, men på plats har det inte varit några restriktioner alls. Det märks inte alls av i vardagen skulle jag säga.

Vad har du studerat eller funderar på att studera?
Massor haha, jag har pluggat lite mer än vad man egentligen behöver. När jag kom hit kunde man fortfarande läsa online kurser och hittade ingen kurs på mitt lokala universitet som passade mitt schema. Till framtida NJ bor- rutgers är bra med stort utbud och NJ är även hem till IVY leauge universitetet Princeton.

Men online kurserna som jag har pluggat är internationella kvinnors- och mänskliga rättigheter via stanford university, en kurs om anatomin och sjukdomshistorian bakom schizofreni, childrens human rights och refugees in the 21st century. Den kommande helgen 18-20 november åker jag till Chicago för en weekendclass med aupairweekend. Det finns flera hemsidor som erbjuder olika upplägg på helgresor som man kan tjäna sina credits genom.

Resor under året:
Jag har besökt NYC flera gånger både med vänner som jag bara träffat en gång och vänner som jag har varit närmare med samt tillsammans med min pojkvän och hans kompisar, både över hen helg och över dagen. Annars har jag varit i Princeton, NJ shore (familjen har ett strandhus där) och Connecticut. Tillsammans med värdfamiljen har jag varit på semester till Aruba och min första semestervecka spenderades i Los angeles och san Diego där jag träffade min faster, farbror och bästa vän som bor i Kanada (vi träffades genom hennes utbytesår i Sverige under gymnasiet).

Den kommande helgen ska jag till Chicago och sen ska jag spendera min andra semestervecka i Kap verde där jag möter upp min familj från Sverige. Nästa år ska vi eventuellt åka på en skidresa till Vermont, och jag vill gärna se Miami, Boston och DC. Resterande ställen sparar jag till min resemånad eller under mitt andra år. Jag har ännu inte helt bestämt mig än.

Det bästa med min tid i USA:
Att få se en annan kultur, leva i ett nytt land och på riktigt behöva växa upp. Det har fått mig att inse hur mycket jag klarar av själv och hur mycket man växer som person av att resa. Det är så himla kul också att få lära sig av andra kulturer (genom au pairer I andra länder) och genom att bo i en ny kultur i USA. Jag har också träffat min pojkvän här och genom honom har jag fått väldigt fina ’amerikanska’ vänner. Det är det bästa beslutet jag gjort för att växa som person och helt enkelt leva livet.

Största utmaningen:
Min största utmaning har varit att komma överens med sonen. Det är inte alltid enkelt att ta hand om barn när de egentligen vill vara med sina föräldrar men i det stora hela är de ändå jättefina barn. Föräldrarna och mormorn har också varit väldigt bra när det kommer till att stötta mig i saker om barnen inte lyssnar osv. Det känns som att vi verkligen kan jobba bra som ett team ihop.

Vad skulle du vilja säga till de som funderar på att söka som au-pair via Skandinaviska Institutet?
Oj det finns mycket att säga. Fundera på om du är redo att ta hand om barn på heltid, oavsett upplägget hos din familj kan jag nästan lova dig att du kommer bli som en tredje förälder och det är ett stort ansvar men också väldigt givande. Att vara au-pair har för mig varit det bästa beslutet jag tagit i hela mitt liv och gett mig möjligheten att lista ut vad jag vill plugga och jobba med när jag blir äldre, uppleva en ny kultur och bo i ett nytt land och samtidigt jobba med något jag älskar.

En stort tips för att trivas i USA är att intervjua sina värdfamiljer ordentligt. Jag vet att matchningsprocessen är superspännande och man vill bara komma iväg helst igår men för att ha ett så bra år som möjligt rekommenderar jag att fråga varenda liten fråga du kan komma på och prata med dem så många gånger du bara kan. Och om du åker hit och inte trivs eller om du behöver byta familj är det inte hela värden, det är ett stort steg och jag vågar nästan lova dig att du kommer göra en resas för livet oavsett hur ditt år ser ut. Men intervjua värdfamiljerna noga så det blir så bra som möjligt från början 😉 det är det absolut bästa beslutet jag tagit i mitt liv