Ansök nu

Skandinaviska Institutet

Ecuador

Ecuador är ett av länderna med störst biologisk mångfald i världen och är ett land fullt av äventyr, spännande matlagning, konst samt ett unikt samspel mellan den gamla kulturen och naturen. Det är ett litet land med ett rikt och känsligt eko-system. En stor del av landets yta är därför naturskyddat område och på Galapagosöarna är nästan all landyta nationalpark. Som volontär får du inte bara möjligheten att arbeta i ett lokalt projekt du också få att uppleva landets kultur, vardagen och människor utöver det vanliga. Upptäck världen på ett annorlunda sätt, lär dig spanska samtidigt som du gör något meningsfullt!

Det är möjligt att vara på projekt mellan 3 veckor och 3 månader. Du väljer själv hur länge du vill vara borta beroende projekt, språkkunskaper och din tid. Det tar alltid ett tag att anpassa sig till den mycket annorlunda miljön och kulturen samt att känna sig bekväm med arbetet och spanskan. Därför rekommenderar vi att du åker iväg minst 1 månad. Placeringen sker alltid i överenskommelse med dina intressen, din kompetens och erfarenhet samt tillgång och behovet på plats. Under din vistelse har du support från oss och du har tillgång till svensk ombud som arbetar för oss på plats i Ecuador.

Projektstart
Projektet börjar med en orienteringsdag i Quito. Orienteringsdagarna hålls varje söndag i månaden. Därför rekommenderar vi dig att du bokar din biljett så du anländer till Quiti dagen innan din volontärvistelse börjar, vilket är en lördag. Det går även bra att anlända tidigare, du bor då i värdfamilj som vanligt, men dina språkstudier eller projekt startar först på måndagen efter orienteringsdagen. Deltagare som redan har tillräckliga språkkunskaper kan börja med projektet efter en orienteringsdag i Quito.

Projektarbetet varar minst tre veckor. Du är dock välkommen att stanna längre, då det innebär att du hinner få en inblick i och kunskap om arbetet och på så sätt kan få ut det mesta av det. Det ar möjligt att förlänga vistelsen på plats i Ecuador.

Språkundervisning
Om du inte än kan spanska startar du med en två/tre veckor lång intensivkurs i spanska i Quito, där varje elev har en enskild spansklärare (3 timmar/dag). Det går att studera spanska även längre tid. Deltagare utan förkunskaper brukar efter dessa två/tre veckor tillgodogöra sig tillräckliga språkkunskaper för att på spanska kunna kommunicera med sin värdfamilj samt kolleger i projektet. Deltagare som redan har tillräckliga språkkunskaper brukar uppskatta möjligheten att fördjupa sina språkkunskaper. Du bor redan från början hos en ecuadoriansk värdfamilj vilket ger dig en unik möjlighet att på nära håll uppleva den ecuadorianska kulturen samt att ytterligare fördjupa dina kunskaper i det spanska språket. Särskild vikt läggs på flexibilitet: Eleverna väljer själva vilka områden de föredrar – konversation, hörförståelse, skrift, etc. Oavsett din nuvarande nivå kan du dra nytta av undervisningen, eftersom den utformas efter just dina önskemål och förutsättningar.

Kostnader språklektioner påbyggnad:
15 h 1600 kr
30 h  3000 kr
45 h  4500 kr

Boende
Du bor redan från början hos en ecuadoriansk värdfamilj vilket ger dig en unik möjlighet att på nära håll uppleva den ecuadorianska kulturen samt att ytterligare fördjupa dina kunskaper i det spanska språket. Måltider serveras 3 gånger per dag, frukost, lunch och middag. Vår svenska koordinator på plats har en personlig kontakt med familjerna och deras hem ska leva upp till en viss standard. Deltagarna bör inte förvänta sig att få samma standard som hemma, men de kan förvänta sig ett eget fräscht rum, rena toaletter och duschar, bra mat och vänliga värdfamiljer. På fastlandet har man i regel eget rum, men oftast delat badrum. På Galapagosöarna har alla delade rum. Alla värdfamiljer är noggrant granskade och kontrollerade av våra koordinatorer på plats och de har en personlig och regelbundet kontakt med familjerna. Värdfamiljen hjälper dig att interagera med det lokala samhället samt ger dig viss vägledning i praktiska frågor.

Kostnader Ecuador
4 veckor 11000 kr
6 veckor 13500 kr
8 veckor 16500 kr
10 veckor 19000 kr
12 veckor 21500 kr

Kostnader Galapagos
2 veckor 10500 kr
3 veckor 13000 kr

Programkostnaden inkluderar:

  • Orienteringsmöte i Sverige.
  • Vägledning och stöd så att du kan söka bidrag för att finansiera din volontäravgift.
  • Personlig hämtning på flygplatsen i Quito.
  • Orienteringsdag på plats.
  • Boende & mat i värdfamilj.
  • Intyg.

Ej inkluderat:

  •  flyg
  •  visum
  • försäkring
  • ev vaccinationer

Språklektioner:
15 h  1.250 kr
30 h  2.500 kr
45 h  3.750 kr

Visum
För att resa in i Ecuador som turist krävs ett pass som är giltig i minst sex månader efter hemresa (dvs vistelsen i Ecudador + 6 månader). En svensk medborgare får automatisk rätt att stanna i 90 dagar.

Försäkring
Det är obligatoriskt att ha en heltäckande försäkring under resan. När du anländer till Ecuador måste du kunna visa upp ett bevis på att du har en försäkring. Du ansvarar själv för ditt försäkringsskydd under resan. När du ska leva utomlands en period, är det viktigt att din försäkring täcker den hjälp du behöver om olyckan skulle vara framme, exempelvis läkarvård eller hemtransport – utan att du själv behöver stå för kostnaderna. Det viktigaste när du ska välja försäkring inför resan är att se över vilka delar av din resa som täcks av försäkringen och att den passar just dina behov. Kolla upp försäkringsskyddet i din hemförsäkring, eller teckna en reseförsäkring för vistelsens period. Om du vistas i gästlandet som långtidsvolontär (under en längre period) rekommenderas en försäkring som riktar sig speciell mot volontärer som t.ex. Gouda Leva Utomlandsförsäkringen.

Utdrag ur polisens belastningsregister
Vi träffar de flesta av våra volontärer innan avresan och går igenom all viktig information. Det är både för att projekten ska passa dig som volontär och tvärtom. Vi tycker att det är viktigt att kunna garantera allas säkerhet och har därför infört krav på bakgrundskontroller av alla volontärer som vill arbeta med små barn, ungdomar och kvinnor. För att få åka på ett av våra volontärprojekt med barn behöver du skicka efter ett utdrag ur belastningsregistret och skicka in till oss. Mer information hur du söker detta kommer efter din placering.

Väder
I Ecuador är säsongerna omvända i jämförelse med dem i den nordliga hemisfären. I maj och juni, för våren med sig varma dagar och kalla nätter. Somliga säger att klimatet är som bäst vid den här tiden, i större delen av landet. Juli markerar en början på vintern i Ecuador. Temperaturen varierar från, exempelvis, 2 grader Celsius på natten till 21-26 grader Celsius på dagen under den här perioden. Klimatet beror på latitud: Vid kusten och i Amazonen är vädret varmare än i bergen. Vädret i Amazonen är oftast väldigt fuktig.

Pengar
US dollar är gällande valuta i Ecuador. Räkna med att du behöver ca 100 $ per månad i fickpengar till tidningar, lokaltrafiken, läsk, böcker etc.

Mat & dryck
Ris är den traditionella basvaran i Ecuador. Besökare borde vara beredda på att få äta en hel del av det. Ecuador är rikt på frukt, vilket kommer att bli känt för den europeiske besökaren. På restaurangerna erbjuds ofta fisk och skaldjur. Det är vanligt att man äter en soppa före huvudrätten. Man bör inte dricka kranvattnet direkt!! Det går alltid att få tag på vatten på flaska eller andra drycker. Däremot går det utmärkt att dricka kokat kranvatten eller använda det till matlagning vilket alla gör.

 Aktuella projekt

Barncenter i Quito

CEIPAR är ett center dit barn går innan/efter skolan för att få hjälp med läxor, äta lunch och att leka med andra barn.

Skola i San Clemente

Undervisa barn på en skola.

Djurcenter i El Triumfo

Volontärer ta huvudsakligen hand om djuren och arbetar med att förbättra och restaurera centret.

Ekorurism på Galapagos

Naturcentret ”Campo Duro” ligger på höglandet på ön Isabela.

Naturvård på Galapagos

Naturcentret på San Christobal fokuserar på återplantering, plantskolan samt botaniska trädgården.