Ansök nu

Skandinaviska Institutet

Indien

Indien är ett mångfacetterat land. Innanför landets geografiska gränser som sträcker sig från Himalaya i norr till den tropiska halvön i söder, hittar man en svindlande mångfald av kulturer, språk, etniska grupper, religioner och levnadssätt. Som volontär får du inte bara möjligheten att arbeta i ett lokalt projekt, du också få att uppleva landets kultur, vardagen och människor utöver det vanliga.

Exempel på områden som volontärer kan engagera sig inom är socialt arbete, utbildning för ungdomar, barnhem, ekoturism och mänskliga rättigheter:

Vistelsen i projekten är oftast på minst 2 månader, upp till 12 månader. Men vi har även kort workcamps i landet. Du väljer själv hur länge du vill vara borta beroende på projekt och din tid. Det tar alltid ett tag att anpassa sig till den mycket annorlunda miljön och kulturen samt att känna sig bekväm med arbetet. Därför rekommenderar vi att du åker iväg minst 3 månader. Placeringen sker alltid i överenskommelse med dina intressen, din kompetens och erfarenhet samt tillgång och behovet på plats. Våra partner tar emot volontärer från hela världen så ensam blir du aldrig.

För att volontärarbeta i ett land med en kultur som är olik vår, ställs krav på att du är bl.a. stresstålig, ansvarsfull, flexibel och kan ta egna initiativ. Det är viktigt att volontären har ett stort engagemang och en vilja att genomföra projektet samt redo att anpassa sig till en ny och helt annan livssituation. Goda språkkunskaper i engelska samt vilja att lära sig det lokala språket är ett krav.

Projektstart
Projektet börjar varje första måndag i månaden. När du anländer som volontär till Indien, startar du din volontärvistelse med en orienteringsvecka i Kundapur eller Bangalore beroende på projektets plats. Under orienteringsveckan går ni igenom projektet du ska arbeta med, den indiska kulturen, säkerhetsfrågor samt grunderna i det lokala språket Kannada eller Tamil. Samtidigt knyter du kontakter med volontärer från andra länder som precis som du arbetar i olika projekt.

Efter orienteringsveckan reser du vidare till ditt volontärprojekt. Varje volontär tilldelas en indisk samordnare som stöder dem i deras projekt, gör veckouppföljningar samt ordnar månadsmöten där man tillsammans med andra volontärer diskuterar och utvärderar arbetet med projektet. Månadsmötena ger möjligheter att återkoppla till andra volontärer, projekt samt möjligheter att bygga nätverk på plats och inte minst, få tips och råd från andra projekt.

Boende
Beroende av projektets lokalisering samt tillgänglighet så bor du i värdfamilj eller på projektet. Vilken boendeform du får beror på i vilket projekt du arbetar och dina egna önskemål. Oavsett om du bor i en familj eller på projektet så bör du vara beredd på att bo under enkla förhållanden. Det är vanligt att man delar rum med en annan volontär. Om du bor på projektet, bor du ofta tillsammans med andra internationella volontärer med delat sovrum, kök och toalett. Måltider serveras 3 gånger per dag, frukost, lunch och middag och maten kommer främst att vara vegetarisk.

Alla värdfamiljer är noggrant granskade och kontrollerade av våra koordinatorer på plats och de har en personlig och regelbundet kontakt med familjerna. Värdfamiljen hjälper dig att interagera med det lokala samhället samt ger dig viss vägledning i praktiska frågor. Att vara en del av en indisk familj är en unik möjlighet att få en inblick i den indiska kulturen.

Kostnader
2 månader 12000 kr
3 månader 15800 kr
4 månader 19500 kr
5 månader 23400 kr
6 månader 27500 kr

Programkostnaden inkluderar:
• Orienteringsmöte i Sverige.
• Vägledning och stöd så att du kan söka bidrag för att finansiera din volontäravgift.
• Flygplatshämtningen.
• Orienteringsvecka på plats.
• Boende & mat i värdfamilj eller på projekt.
• Uppföljningsmöte på plats en gång per månad
• Intyg.

Ej inkluderat:
• flyg
• visum
• försäkring
• ev vaccinationer

Visum
Du måste ha ett pass som är giltigt i minst 6 månader efter resans slut och med minst två tomma sidor. För volontärarbete krävs ett Employment Visa (Work with a NGO). Ett turistvisum är inte giltigt för ditt uppdrag. För att ansöka om ett Employmentvisum behövs bland annat en inbjudan från vår Indiska partnerorganisation och ett dokument från vår stiftelse. E-visumet med en giltighet på upp till 6 månader kostar 1479 kr, upp till 12 månader kostar 2359 kr. Information om visum samt ansökningsformulär finns på Cox & Kings hemsida.

Försäkring
Det är obligatoriskt att ha en heltäckande försäkring under resan. Du ansvarar själv för ditt försäkringsskydd under resan. När du ska leva utomlands en period, är det viktigt att din försäkring täcker den hjälp du behöver om olyckan skulle vara framme, exempelvis läkarvård eller hemtransport – utan att du själv behöver stå för kostnaderna. Det viktigaste när du ska välja försäkring inför resan är att se över vilka delar av din resa som täcks av försäkringen och att den passar just dina behov. Kolla upp försäkringsskyddet i din hemförsäkring, eller teckna en reseförsäkring för vistelsens period. Om du vistas i gästlandet som långtidsvolontär (under en längre period) rekommenderas en försäkring som riktar sig speciell mot volontärer som t.ex. Gouda Leva Utomlandsförsäkringen.

Utdrag ur polisens belastningsregister
Vi träffar de flesta av våra volontärer innan avresan och går igenom all viktig information. Det är både för att projekten ska passa dig som volontär och tvärtom. Vi tycker att det är viktigt att kunna garantera allas säkerhet och har därför infört krav på bakgrundskontroller av alla volontärer som vill arbeta med små barn, ungdomar och kvinnor. För att få åka på ett av våra volontärprojekt med barn behöver du skicka efter ett utdrag ur belastningsregistret och skicka in till oss. Mer information hur du söker detta kommer efter din placering.

Väder
Indien ligger i den tropiska och subtropiska klimatzonen och har därför stora variationer från nord till syd, men man kan säga att landet har tre perioder: den varma, den våta och den torra . I februari börjar värmen från Indiens nordliga slätter breda ut sig. I juni når värmen sin topp och 45° är inte ovanligt i centrala och södra Indien. Efter det börjar monsunregnen omvandla torr och dammig hetta till fuktig, lerig hetta. Runt oktober är regnperioden slut och fram till februari spänner växlar temperaturerna från det behagligt svala till outhärdlig kyla i de norra bergsregionerna.

Klädsel
Dina kläder bör inte vara åtsittande. I värmen är lätta bomullsplagg det mest praktiska och bekvämaste. Om du planerar att resa till norra Indien så kan det vara bra att ta med sig varma kläder, särskilt vintertid. Det är viktigt att du klär dig korrekt och i enlighet med de normer som gäller i Indien. Detta gäller i allra högsta grad när du är ute i byarna samt när du besöker tempel och andra heliga platser. Kvinnor får inte visa sina ben och inte bära linne. Att följa reglerna är lika mycket för din egen skull som för din omgivnings. Du blir vänligt och respektfullt bemött efter samma förutsättningar som lokalbefolkningen om du följer dessa enkla regler. Var medveten om att du kommer att behöva tvätta dina kläder ofta. Detta gör du normalt på egen hand.

Toaletter
På traditionella indiska toaletter står man på huk. Normalt finns inget toalettpapper men det finns alltid vatten. Om du har med dig eget toalettpapper så ska du inte slänga det i toaletten eftersom det kan orsaka stopp. Det finns oftast en hink bredvid där du ska slänga papper. Det gäller även om det är en toalett av västerländsk typ. Ett tips är att alltid ha med sig eget toalettpapper. Det finns att köpa i Indien, men är en lyxvara.

Vett & Etikett
För de flesta på landsbygden är bestick något helt främmande. Mat äter man med höger hand (då vänster hand används för att tvätta sig efter toalettbesök). Kom ihåg att alltid försöka använda höger hand när du överräcker och tar emot till exempel pengar och när du äter. Du bör också vara uppmärksam på att män och kvinnor inte pussas, kramas eller håller varandras händer offentligt. Däremot är det en vanlig syn att män håller varandras händer. Det är ett tecken på vänskap. Undvik att rikta dina fotsulor mot någon annan, det är ofint.

Aktuella projekt

Skola

Volontärarbeta på en skola som lärare.

Barn & Utbildning

Som volontär kan du hjälpa till på lokala center för gatubarn.

Miljöfrågor & Utbildning

Arbeta med hållbar utvecking, miljöfrågor och undervisning.

Mänskliga rättigheter

Bli volontär på en organisation som arbetar för ungdomars/kvinnors rättigheter.

Ekologiskt jordbruk

Hjälp bondekollektiv som arbetar med ekologisk jordbruk, informationsspridning och hållbart matproduktion.

Unga och vuxna med funktionsnedsättning

Stötta barn med funktionsnedsättning i deras vardag.

Barns rättigheter

Stötta en organisation som arbetar för barns rättigheter och utveckling.

Res som korttidsvolontär till Himalaya.

Projektet fokuserar på att förbättra skolmiljön och att informera om miljöfrågor som avfallshantering, återvinning och hygien och hälsa.

Barn med hörselnedsätning

Stötta ett center för barn med hörselnedsättning.