Ansök nu

Skandinaviska Institutet

Sydafrika

Sydafrika, längst söderut på den afrikanska kontinenten, är ett spännande och mycket variationsrikt resmål med ett otroligt vackert landskap, ett rikt djurliv, en underbar kultur och välkomnande människor. Som volontär får du inte bara möjligheten att arbeta i ett lokalt projekt, du får också lära känna landets kultur och människor.

Vistelsen på projektet är minst 2 veckor och upp till 3 månader. Du väljer själv hur länge du vill vara borta, beroende på projekt och din tid. Det tar alltid ett tag att anpassa sig till den mycket annorlunda miljön och kulturen samt att känna sig bekväm med arbetet. Därför rekommenderar vi att du stannar i minst 4 veckor. Placeringen sker alltid i överenskommelse med dina intressen, din kompetens och erfarenhet samt tillgång och behovet på plats.

För att volontärarbeta i ett land med en kultur som är olik vår, ställs krav på att du bl.a. är stresstålig, ansvarsfull, flexibel och kan ta egna initiativ. Det är viktigt att du har ett stort engagemang och en vilja att genomföra projektet samt är redo att anpassa dig till en ny och helt annan livssituation. Goda språkkunskaper i engelska är ett krav.

Startdatum och flygplatshämtning
Alla projekt startar varje söndag hela året runt. Därför rekommenderar vi dig att du bokar din biljett så att du anländer till Sydafrika dagen innan din volontärvistelse börjar, vilket är en lördag. När du anländer till Kapstadens flygplats kommer du att mötas upp av en av våra koordinatorer i Sydafrika. Du kommer sedan att köras dit där du ska bo under din tid i Kapstaden. Din första dag i Sydafrika kommer att vara en orienteringsdag. Koordinatorn kommer visa dig runt i Kapstaden och prata om kulturskillnader samt säkerhet. På måndag besöker du tillsammans med koordinatorn volontärprojektet. Du kommer under hela din vistelse i Sydafrika att ha tillgång till en koordinator som finns där för dig dygnet runt.

Vi rekommenderar dig att resa runt och uppleva mer av vad Sydafrika har att erbjuda efter att du avslutat projektet. Om du dock reser hem till Sverige eller vidare till ett annat land direkt efter projektets slut, skjutsar koordinatorn dig till flygplatsen.

Visum
Du måste ha ett pass som är giltigt i minst 6 månader efter resans slut och med minst två tomma sidor. För volontärarbete krävs ett volontärvisum. Ett turistvisum är inte giltigt för ditt uppdrag. För att ansöka om ett volontärvisum behövs bland annat en inbjudan från vår partnerorganisation och ett dokument från vår stiftelse. Vi ger dig utförlig visuminformation när du är anmäld till något av våra projekt. Visumet med en giltighet på upp till 3 månader kostar 301 kr.

Utdrag ur polisens belastningsregister
Vi träffar de flesta av våra volontärer innan avresan och går igenom all viktig information. Det är både för att projekten ska passa dig som volontär och tvärtom. Vi tycker att det är viktigt att kunna garantera allas säkerhet och har därför infört krav på bakgrundskontroller av alla volontärer som vill arbeta med små barn och ungdomar. För att få åka på ett av våra volontärprojekt med barn behöver du skicka efter ett utdrag ur belastningsregistret och skicka in till oss. Mer information hur du söker detta kommer efter din placering.

Boende
På de flesta projekten bor du hos lokala familjer, vilket ger dig en unik möjlighet att uppleva den sydafrikanska kulturen ”inifrån”. Hos familjen får du frukost och middag. På skolan/barncenter får du lunch tillsammans med barnen. På djurprojektet tar du med dig ett lunchpaket. Alla värdfamiljer är noggrant granskade och kontrollerade av våra koordinatorer på plats och de har en personlig och regelbunden kontakt med familjerna.

På Lionpark bor du i ett volontärhus tillsammans med andra volontärer. Ni lagar maten gemensamt.

Kostnader

Sociala projekt med barn och ungdomar
4 veckor 15000 kr
8 veckor 21800 kr
10 veckor 25200 kr
12 veckor 28100 kr

Djurvårdsprojekt: SANCOB
7 veckor 24000 kr
8 veckor 26500 kr
10 veckor 28700 kr
12 veckor 30000 kr

Djurvårdsprojekt: Lion Park
3 veckor 16000 kr + ca 800 kr för mat
4 veckor 18200 kr + ca 1000 kr för mat

Programkostnaden inkluderar:
• Orienteringsmöte i Sverige.
• Personlig hämtning och lämning på flygplatsen.
• Orienteringsdag på plats.
• Boende i värdfamilj inkl. frukost, lunchpaket & middag.
• Intyg.

Ej inkluderat:
• flyg
• försäkring
• ev vaccinationer

Försäkring
Det är obligatoriskt att ha en heltäckande försäkring under resan. Du ansvarar själv för ditt försäkringsskydd under resan. När du ska leva utomlands en period, är det viktigt att din försäkring täcker den hjälp du behöver om olyckan skulle vara framme, exempelvis läkarvård eller hemtransport – utan att du själv behöver stå för kostnaderna. Det viktigaste när du ska välja försäkring inför resan är att se över vilka delar av din resa som täcks av försäkringen och att den passar just dina behov. Kolla upp försäkringsskyddet i din hemförsäkring, eller teckna en reseförsäkring för vistelsens period. Om du vistas i gästlandet som långtidsvolontär (under en längre period) rekommenderas en försäkring som riktar sig speciell mot volontärer som t.ex. Gouda Leva Utomlandsförsäkringen.

Väder
Sydafrika har ett klimat med behaglig värme året runt.  Årstiderna är omvända mot i Sverige, dvs det är vinter mellan juli och september och sommar från slutet av november till mars.

Sevärdheter
Du kommer att vara ledig under helgerna och då finns det möjlighet att göra kortare utflykter. Vi rekommenderar dig att resa runt och uppleva mer av vad Sydafrika har att erbjuda efter att avslutat projekt. Det är möjligt att boka en resa på Garden Route genom vår koordinator på plats. Den berömda Garden Route har fått smeknamnet Sydafrikas Eden. Området bjuder på spektakulära naturupplevelser och pittoresk utsikt och lockar såväl äventyrare som friluftsfantaster. Mer information kan skickas efter din placering.

Tips på utflykter:
Kaphalvön
Garden Route
Kruger National Park
Robben Island