Ansök nu

Skandinaviska Institutet

Tanzania

Tanzania är ett av Afrikas mest spännande länder med en underbar kultur, välkomnande människor och ett otroligt vackert landskap. Som volontär får du inte bara möjligheten att arbeta i ett lokalt projekt, du får också uppleva landets kultur, lära känna människorna och vara en del av deras vardag.

För att volontärarbeta i ett land med en kultur som är olik vår, ställs krav på att du är bl.a är stresstålig, ansvarsfull, flexibel och kan ta egna initiativ. Det är viktigt att du har ett stort engagemang, en vilja att genomföra projektet och är redo att anpassa dig till en ny och helt annan livssituation. Goda språkkunskaper i engelska samt vilja att lära sig det lokala språket är ett krav.

Projektstart
Projektets start är flexibel. De flesta projekt tar emot volontärer året runt. Observera att i juni, september samt under påsk/jul har barnen skollov. När du anländer till Kilimanjaro Airport, Tanzania, möts du personligen upp av en våra koordinatorer, Sia. Du körs sedan till ditt boende, där du kommer bo under din tid i Arusha.

Du kommer att ha tillgång till en koordinator som finns där för dig 24/7 under din vistelse i Tanzania. Din första dag på plats kommer att vara orienteringsdag. Sia kommer då att visa dig runt i Arusha, prata om säkerhet och mycket mer. Du kommer också att få ett eget simkort till din mobil.

Vistelsen i projekten är på minst 1 månad, upp till 6 månader. Du väljer själv hur länge du vill vara borta, beroende på projekt och din tid. Det tar alltid ett tag att anpassa sig till den mycket annorlunda miljön och kulturen, samt att känna sig bekväm med arbetet. Därför rekommenderar vi att du stannar i minst två månader. Placeringen sker alltid i överenskommelse med dina intressen, din kompetens och erfarenhet samt tillgång och behovet på plats. Om du skulle vilja, finns det möjlighet att förlänga vistelsen på plats i Tanzania.

Boende
Under din tid i Tanzania kommer du att bo i ett volontärhus i Arusha tillsammans med andra volontärer från andra länder som bl a Nederländerna, Norge, Australien, USA, Frankrike och Tyskland. Det finns 3 stugor i området och varje stuga har ett eget badrum med toalett. Utöver det finns det 3 rum i huvudbyggnaden, med eget badrum/toalett.

Du kommer att dela rum tillsammans med andra volontärer av samma kön. Om du gärna vill bo i ett enkelrum, kan du boka det mot en extrakostnad. Totalt kan 25 volontärer bor i huset/stugorna och de delar ett rymligt och fullt utrustat kök, samt ett stort vardagsrum med matsalsområde.

Frukost och middag tillagas av köksmästaren Rehema och Prisca och serveras måndag till fredag. Det är inget problem att ta hänsyn till dieter eller allergier. Meddela det bara i ansökan. Under helgen ansvarar volontärerna själva för sina måltider. Det är möjligt att förvara egna livsmedel i köket,  och man har full tillgång till köket.

Volontären har tillgång till varmt vatten i duschen och sängkläder. Handdukar och moskitnät måste tas med själv. Det finns möjlighet att låna tvättmaskin mot en liten kostnad. Du kan låsa in dina värdesaker i ett litet skåp på rummet och hela boendekomplexet är bemannat med vaktpersonal 24 timmar/dygn.

Kostnader

4 veckor 12700 kr

6 veckor 15500 kr

8 veckor 18400 kr

10 veckor 21300 kr

12 veckor 24300 kr

16 veckor 30200 kr

20 veckor 36000 kr

Du väljer själv hur många veckor du vill vara på plats, men vistelsen är på upp till 6 månader.
Kontakta oss för prisinformation för specifikt antal veckor eller månader.

Programkostnaden inkluderar:
• Orienteringsmöte i Sverige (on-line).
• Personlig hämtning och lämning på flygplatsen.
• Orienteringsdag på plats.
• Boende på volontärhus.
• Frukost och middag måndag till fredag.
• Intyg.

Ej inkluderat:
• flyg
• visum
• försäkring
• ev vaccinationer

Visum & Arbetstillstånd

Ett giltigt turistvisum är en förutsättning för att volontärarbeta i Tanzania. Visumet är giltigt i 3 månader och söks vid ankomst till flygplatsen. Turistvisumet kostar 50 USD. Efter din placering får du ett ”Invitation letter” från oss, som du visar upp vid visumansökan på flygplatsen. Ditt pass måste vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomst. Det är möjligt att förlänga din vistelse på plats i Tanzania och det är enkelt att förlänga visumet på plats.

Försäkring
Det är obligatoriskt att ha en heltäckande försäkring under resan. Du ansvarar själv för ditt försäkringsskydd under resan. När du ska leva utomlands en period, är det viktigt att din försäkring täcker den hjälp du behöver om olyckan skulle vara framme, exempelvis läkarvård eller hemtransport – utan att du själv behöver stå för kostnaderna. Det viktigaste när du ska välja försäkring inför resan är att se över vilka delar av din resa som täcks av försäkringen och att den passar just dina behov. Kolla upp försäkringsskyddet i din hemförsäkring, eller teckna en reseförsäkring för vistelsens period. Om du vistas i gästlandet som långtidsvolontär (under en längre period) rekommenderas en försäkring som riktar sig speciell mot volontärer som t.ex. Gouda Leva Utomlandsförsäkringen.

Utdrag ur polisens belastningsregister
Vi pratar med  våra volontärer innan avresan och går igenom all viktig information. Det är både för att projekten ska passa dig som volontär och tvärtom. Vi tycker att det är viktigt att kunna garantera allas säkerhet och har därför infört krav på bakgrundskontroller av alla volontärer som vill arbeta med små barn och ungdomar. För att få åka på ett av våra volontärprojekt behöver du skicka efter ett utdrag ur belastningsregistret och skicka in till oss tillsammans med din ansökan. Mer information hur du söker detta kommer efter intresseanmälning.

Vaccination
Vi rekommenderar att du i god tid före din avresa kontaktar en klinik eller vaccinationsklinik som kan guida dig och berätta mer specifikt om vilka vaccinationer som rekommenderas för att vara i Tanzania.

Vaccin mot Hepatit A och B rekommenderas alltid när du reser utomlands. Vaccin mot gula febern är ett krav.

Väder och klimat
Du kan åka till Tanzania året runt då klimatet i Tanzania varierar från tropiskt och varmt längs kusten, till milt och torrt i höglandet. Tanzania ligger söder om ekvatorn så årstiderna är omvända. Den torra säsongen, infaller vanligtvis mellan juni och november och från december till mars är dagarna soliga och varma.

Regnperioden är under mars till maj och i november och december. Regnet faller oftast tungt på morgonen och på natten, med klart väder under dagen. Vegetationen är frodig och klimatet är mycket behagligt. I december kommer det lättare regn på morgnar och kvällar.

Mat & dryck
I Tanzania finns både afrikanskt och västerländsk mat och på ditt boende kommer det både att serveras västerländska och afrikanska måltider. Beroende på levnadsstandard, så varierar rätterna. Men det normala är att kosten innehåller många maträtter: Ris, matbananer, potatis, pasta, ugali, bönor, chips och ägg eller köttgrytor. Man hittar de flesta grönsaker och frukter i Tanzania. Vanliga drycker är te, kaffe, vatten och läsk.

Aktiviteter/utflykter
Ni kommer att vara lediga under helgerna och då finns det möjlighet att göra kortare utflykter runt Arusha.

Tips på utflykter:

  • Chemka Hotsprings är en vacker mineralkälla som kommer från Kilimanjaros grundvatten. Här frigörs bubblor som kommer upp i den naturliga poolen omgiven av stora träd. Här kan du bada och snorkla i det varma vattnet, sola eller bara koppla av. Chemka hotspring ligger ca 45 min från Arusha
  • Arusha nationalpark är belägen på sluttningarna av Meru och är en liten men spektakulär park där du kan se giraffer, zebror, flodhästar, elefanter, gaseller, bufflar och apor. Över 500 fågelarter har registrerats i området.
  • Gör en utflykt och sov över i en traditionell Maasai Village. Massajerna är en välkänd nomadstam i norra Tanzania och Kenya. Vi kommer att besöka massajbyn för att uppleva deras kultur, traditioner och livsstil, under två dagar och en natt.
  •  Materuni vattenfall ligger cirka 30 minuter utanför Moshi och är 150 meter hög och definitivt sevärd.
  • Meserani Snake Park ligger 25km väster om Arusha på vägen till Serengeti och Ngorongoro kratern. Snake park erbjuder olika aktiviteter, ta en guidad tur och lär dig mer om några av de farligaste ormarna i världen, från den svarta och gröna mamban, egyptisk kobra till olika huggormar m m.  Du kan också anlita en egen massajguide som tar dig med på en spektakulär rundtur i Maasai Cultural Museum eller ta en ridtur på en kamel.
  •  Vandra till Mount Meru Waterfalls. Du kan även ta ett uppfriskande bad i det svala och kristallklara vattnet.
  •  Safari
  •  Bestig Mount Kilimanjaro
  •  Dar es Salaam
  •  Zanzibar (Prison Island, Spice tour, Jozani forest, upptäck Stone Town, simma med vilda delfiner och gör absolut ingenting…)

Aktuella projekt

Dagcenter i Arusha

Engagera dig på ett dagcenter som arbetar med barn från mindre privilegierade områden.

Giving Hope Foundation i Arusha

Stötta en lokal organisation som arbetar med kvinnor och sociala frågor.

Baraa Primary School i Arusha

Hjälp till med språkundervisning på en skola i Arusha.

Mother’s Mercy Children’s Centre i Arusha

Undervisa engelska på en förskola.

Future Star Academy i Arusha

Volontärarbeta som fotbollstränare.

Meru Deaf Unit Primary School i Arusha

Undervisa på en skola för barn med hörselnedsättning.