Ansök nu

Skandinaviska Institutet

Ecuador – djurvård

Djurcentret ”Sacha Yacu” mitt i regnskogen i El Triumfo nära Puyo tar emot djur mest från myndigheten för djur och miljöfrågor – djur som upptäcktes har hållits hemma illegalt, har dykt upp vid gränskontroller eller när en djurpark eller zoo måste stänga ner eller så följs inte alla krav på djurhållning. Just nu är centret hem för papegojor, macaws, tayra, apor, ocelotes, kinkajous, sköldpaddor etc. Personal och volontärer ta huvudsakligen hand om djuren, att hjälpa dem att återhämta sig men arbetar även fortgående med att förbättra och restaurera centret.

Några av dina uppgifter kan vara att:
• daglig utfodring och städning för djuren.
• att förberedda djurens frukost, servera, byta vatten, göra rent.
• assistera vid byggande av förbättrat boende för djuren samt centret i helhet.

En typiskt dag kan se ut så här:

7.00 frukost
8.00 morgonmöte. Dagens schema diskuteras och görs upp.
8.05 städning av huset och förberedelser för matning av djuren (skära frukt)
8.30-10.30 djurmatning
10.30-12.00 t.ex. samla gräshoppor, hämta sockerrör, bygga bord
12.00-14.30 lunchrast
14.30-17.00 fiska (mat för djuren), hämta kött för djuren, samla insekter, främst gräshoppor.
19.00 middag

Förkunskaper
Grundläggande engelska.
Intresse att jobba med djur och naturfrågor.

Boende och mat
I El Triumfo bor volontärerna i ett gemensamt hus. Ni delar rum, dusch och WC och standarden är väldigt enkelt, t.ex. vatten är värmt av solen och det finns ingen elektricitet. På kvällen finns det en generator så att man kan ladda sin mobil och kamera. Mobiltäckningen är dålig och nästa internetkafé är 1,5 timmar bort med bil. Volontärerna lagar maten själva och har ett schema för matlagningen, handlande och diskning. Familjen som driver centret bor 300 meter bort och det brukar bo tre familjemedlemmar med volontärerna i deras hus.

Projektstart
Projektet börjar med en orienteringsdag i Quito. Orienteringsdagarna hålls varje söndag i månaden. Det går även bra att anlända tidigare, du bor då i värdfamilj som vanligt, men dina språkstudier eller projekt startar först på måndagen efter orienteringsdagen. Deltagare som redan har tillräckliga språkkunskaper kan börja med projektet efter en orienteringsdag i Quito.
Projektarbetet varar i tre eller fyra veckor.

Språkkurs
Om du inte än kan spanska startar du med en en – tre veckor lång intensivkurs i spanska, där varje elev har en enskild spansklärare (3 timmar/dag). Deltagare utan förkunskaper brukar efter dessa veckor tillgodogöra sig tillräckliga språkkunskaper för att på spanska kunna kommunicera kolleger i projektet.

Kostnader

2 veckor
3 veckor
4 veckor
 9.000 kr
10.000 kr
12.000 kr

 

Språkkurs påbyggnad:
15 h 1600 kr
30 h 3000 kr
45 h 4500 kr

Programkostnaden inkluderar:
• Förberedande informationskompendium.
• Orienteringsmöte i Sverige.
• Personlig hämtning på flygplatsen i Quito.
• Orienteringsdag på plats.
• Boende & mat på projektet.
• Intyg.

Ansökan
Vi rekommenderar att man kontaktar oss runt två-tre månader innan tänkt avresa. Anmäl ditt intresse på vår hemsida. Berätta gärna lite om dig själv, dina intressen och vad för slags volontärprojekt du är intresserad av. När vi har fått in din intresseanmälan kontaktar vi dig för en intervju. Du har möjlighet att ställa frågor och att diskutera vilket projekt/land som skulle kunna passa dig. När du blir antagen till programmet och vill gå vidare, kontaktar vi värdlandet för att få bekräftat önskat projekt och utresedatum. Placeringen sker alltid i överenskommelse med dina intressen, din kompetens och erfarenhet, samt tillgång och behovet på plats. Du bekräftar ditt deltagande i programmet till oss. Vi ber dig att fylla i ett formulär med viktigt information inför resan. En månad innan avresa blir du inbjuden till ett obligatoriskt förberedelsemöte via skype. Två veckor innan avresa är det dags att betala deltagaravgiften. När du har ordnat allt med flygbiljetter, vaccinationer och visum så är det bara att åka.

Läs mer om Volontärprogram i Ecuador här.