Skandinaviska Institutet

Sydafrika – djurreservat för lejon

Drakenstein Lion Park är ett djurreservat för lejon som fötts upp i fångenskap och tyvärr inte kunnat rehabiliteras och släppas ut i det fria. Parken ligger i det natursköna området Cape Winelands och ger lejonen ett hem och möjligheten att bo i sin naturliga miljö. Som ett verifierat djurreservat fokuserar parken på djurvård, rehabilitering, forskning, utbildning, hur man bevarar naturen samt samarbete mellan lokalbefolkningen och myndigheter. Volontärerna får en unik möjlighet att bli en del av ett team med dedikerade djurvårdare och får uppleva det dagliga arbetet i ett lejonreservat.

Notera att parken är ett skyddsområde för djur och inte har någon verksamhet inom uppfostring av eller kommersiell handel med lejonungar. Volontären får inte interagera med lejon eller andra djur och inte ha närkontakt. Personalen och volontären arbetar för djuren och inte med dem.

Volontären hjälper till med att:
Förbereda djurens mat
Städa inhägnaden och området
Rensa bort oönskade växter
Underhåll av staket och stängsel
Underhåll av brandskyddet och bekämpa brand under sommaren
Informera och guida besökare

Arbetstider
Som volontär arbetar du mellan klockan 8.30 och 17.00, måndag till fredag. På helgerna är du ledig, förutom om det skulle uppkomma nödfallssituationer som brand, då det behövs mycket personal.

Boende
Under din tid som volontär kommer du att bo i ett hus tillsammans med andra volontärer. Du kommer att få dela rum tillsammans med max 3 andra volontärer. Det finns också ett rymligt och fullt utrustat kök, samt ett stort vardagsrum med matsalsområde. Alla volontärer ansvarar för att förbereda sina egna måltider. Du kommer att tas på en ”shoppingrunda” en gång i veckan, där du kan köpa mat och andra saker som du behöver. Förbered en budget på 400 ZAR (250 kr) per vecka.

Kostnader
3 veckor 16000 kr + ca 800 kr för mat
4 veckor 18200 kr + ca 1000 kr för mat

Programkostnaden inkluderar:
• Orienteringsmöte i Sverige.
• Personlig hämtning och lämning på flygplatsen.
• Orienteringsdag på plats.
• Boende på volontärhus.
• Intyg.

Ansökan
Vi rekommenderar att man kontaktar oss runt två-tre månader innan tänkt avresa. Anmäl ditt intresse på vår hemsida. Berätta gärna lite om dig själv, dina intressen och vad för slags volontärprojekt du är intresserad av. När vi har fått in din intresseanmälan kontaktar vi dig för en intervju. Du har möjlighet att ställa frågor och att diskutera vilket projekt/land som skulle kunna passa dig. När du blir antagen till programmet och vill gå vidare, kontaktar vi värdlandet för att få bekräftat önskat projekt och utresedatum. Placeringen sker alltid i överenskommelse med dina intressen, din kompetens och erfarenhet, samt tillgång och behovet på plats. Du bekräftar ditt deltagande i programmet till oss. Vi ber dig att fylla i ett formulär med viktigt information inför resan. En månad innan avresa blir du inbjuden till ett obligatoriskt förberedelsemöte via skype. Två veckor innan avresa är det dags att betala deltagaravgiften. När du har ordnat allt med flygbiljetter, vaccinationer och visum så är det bara att åka.

Läs mer om Volontärprogram i Sydafrika här.