Skandinaviska Institutet

Tanzania – Kvinnor & utbildning

Mama Hindu Centre  for Women, Children and Youth (CWCY) in Mianzini är en organisation som arbetar för att förbättra livet för unga flickor och kvinnor. Organisationen arbetar för att stärka kvinnors och barns rättigheter eller uppmärksamma frågor som rör demokrati, yttrandefrihet och mänskliga rättigheter. Projekten inom området syftar till att stärka kvinnors position i samhället, startar kampanjer där man informerar om allt från kvinnors rättigheter, hälsofrågor och jämställdhet, till mikrosparande samt skolundervisningar för kvinnor och tjejer. Centret bedriver även en förskola (0-6 år) och en skola för att arbetande mödrar ska kunna fokusera på sin daglig sysselsättning. Centret söker volontären som kan hjälpa till med utbildningen på skolan samt förskolan. De behöver också hjälp med administrationen (så som kursplanering, marknadsföring, fundraising) på kontoret.

Exempel på uppgifter kan vara:

  • engelskundervisning för kvinnor och barn.
  • hjälpa till i lobbyverksamhet/marketing (skriva rapporter, uppdatera hemsida/facebook/newsletter).
  • bidra med utarbetande av informationsmaterial och delta i kampanjer/aktioner.
  • hjälpa till på förskolan.

Förkunskaper:
Grundläggande engelska.
Min. 2 månader på plats.

Projektstart
Projektets start är flexibel. Observera att i juni, september samt under påsk/jul har barnen skollov. Vistelserna varar minst två månader. Du är dock väldigt välkommen att stanna längre, då det innebär att du hinner få en inblick i och kunskap om arbetet och på så sätt kan få ut det mesta av det.

Boende
Under din tid i Tanzania kommer du bo i ett volontärhus i Arusha tillsammans med andra volontärer från andra länder som bl a Nederländerna, Norge, Australien, USA och Tyskland. Du kommer att dela rum tillsammans med en annan volontär av samma kön. Rummet har egen toalett och badrum. Om du gärna vill bo i ett enkelrum kan du boka det mot en extrakostnad. Totalt kan 20 volontärer bor i huset och de delar ett rymligt och fullt utrustat kök, samt ett stort vardagsrum med matsalsområde.Frukost och middag tillagas av köksmästaren Aunt Mishi och serveras måndag till fredag. Det är inget problem att ta hänsyn till dieter eller allergier. Meddela det bara i ansökan. Under helgen ansvarar volontärerna själva för sina måltider. Det är möjligt att förvara egna livsmedel i köket, i sitt eget skåp, och man har full tillgång till köket. Det finns en stor trädgård för avkoppling och ett speciellt område för att kunna tvätta sina kläder. Volontären har tillgång till varmt vatten i duschen, sängkläder och wifi. Handdukar och moskitnät måste tas med själv. Du kan låsa in dina värdesaker i ett litet skåp på rummet och hela boendekomplexet är bemannad med vaktpersonalen 24 timmar/dygn. Bredvid huset finns det ett kultur- och fritidscenter där volontärer kan delta i swahili- och danskurser.

Kostnader
8 veckor  17500 kr
10 veckor 19500 kr
12 veckor 22100 kr
16 veckor 27300 kr
20 veckor 32500 kr
24 veckor 37500 kr

Det tillkommer 50 USD/månad för lunch på centret och det betalas på plats. Om du vill följa med ut på fältbesök bekostar du själv kost och logi under resan (ca 50 USD/månad).

Du väljer själv hur många veckor du vill vara på plats, men vistelsen är på upp till 12 månader.

Programkostnaden inkluderar:
• Orienteringsmöte i Sverige.
• Personlig hämtning på flygplatsen.
• Orienteringsdagar på plats.
• Boende på volontärhus
• Frukost och middag måndag till fredag.
• Swahili språkundervisning 2 timmar/vecka
• Intyg.

Ej inkluderat:
• flyg
• visum och arbetstillstånd
• försäkring
• ev vaccinationer

Ansökan
Vi rekommenderar att man kontaktar oss runt två-tre månader innan tänkt avresa. Anmäl ditt intresse på vår hemsida. Berätta gärna lite om dig själv, dina intressen och vad för slags volontärprojekt du är intresserad av. När vi har fått in din intresseanmälan kontaktar vi dig för en intervju. Du har möjlighet att ställa frågor och att diskutera vilket projekt/land som skulle kunna passa dig. När du blir antagen till programmet och vill gå vidare, kontaktar vi värdlandet för att få bekräftat önskat projekt och utresedatum. Placeringen sker alltid i överenskommelse med dina intressen, din kompetens och erfarenhet, samt tillgång och behovet på plats. Du bekräftar ditt deltagande i programmet till oss. Vi ber dig att fylla i ett formulär med viktigt information inför resan. En månad innan avresa blir du inbjuden till ett obligatoriskt förberedelsemöte via skype. Två veckor innan avresa är det dags att betala deltagaravgiften. När du har ordnat allt med flygbiljetter, vaccinationer och visum så är det bara att åka.

Läs mer om Volontärprogram i Tanzania här.