Ansök nu

Skandinaviska Institutet

Wilda, Chicago

Ålder på värdbarnen: två tjejer på 7 och 9
Har varit i USA i: snart 3,5 månader

Varför valde du att åka som au pair?
Jag kände att jag ville prova på något nytt, se något annorlunda. Jag var inte riktigt säker på vad jag ville göra efter studenten och eftersom jag älskar att åka utomlands, se en annorlunda kultur och träffa nya människor så var au pair ett bra alternativ. Att umgås och jobba med barn kändes också kul eftersom man aldrig vet var dem kan hitta på!

Berätta lite om din värdfamilj!
Min värdfamilj består av min värdmamma, värdpappa och barnen, två tjejer som är 7 och 9. Dessutom har vi 2 hundar, en stor goldendoodle och en liten chihuahua-terrier och en igelkott! Jag har inte varit här jättelänge än men känner mig väldigt välkommen och trivs jättebra. Familjen är väldigt flexibel och vi anpassar oss bra efter varandra.

Beskriv området du bor i:
Jag bor rätt centralt i Chicago i en villa med en rätt liten tomt, i och med att det är i stan är det rätt trångt mellan husen. Vi har massor av mysiga coffee shops och restauranger i närheten och en liten bit bort finns mer shopping. Tunnelbanan ligger endast ca 10 min promenad från huset så kan ta mig till downtown Chicago på 20 minuter vilket är underbart!

Hur ser en vanlig dag som au pair ut för dig?
Barnen har skola på vardagarna, då börjar jag vid 6.30 och matar hundarna och förbereder frukost till barnen. Vid 7 väcker jag dem och de äter frukost. Dem är rätt självständiga så efter går de och klär på sig och gör sig i ordning när jag plockar undan. Vi brukar ha tid att leka eller spela något spel innan jag måste packa ner deras lunch i väskorna och sen kör jag dem till skolan.

Jag är ledig mellan ca 9 till 15 och då brukar jag promenera i området, möta upp andra au pairer eller ibland bara se på serier. Vid 15 åker jag och hämtar dem i skolan, väl hemma gör de läxor och äter mellis och sen fixar jag lunch för morgondagen medan de leker.

De äter middag rätt tidigt så sen lagar jag middag och efter det brukar jag vara klar för dagen. Ibland om föräldrarna är borta måste jag lägga barnen och då brukar vi se film eller leka något innan de går och lägger sig. Jag jobbar ofta på helgerna och då försöker vi hitta på något, till exempel gå på bio eller till parken.

Vad har du studerat, eller vad funderar du på att studera?
Jag har inte studerat något än, ska troligtvis åka på en helgkurs i NYC i maj och sen planerar jag att åka på en till helgkurs senare i år. Har också planerat att gå till ett college, inte för credits men det går att s.k ”audit” klasser, alltså vara med och lyssna. Det vill jag mest göra för att träffa nya människor och ta del av universitetslivet i USA.

Berätta lite om de resor du har gjort under året, eller planerar att göra:
Än så länge har jag bara rest tillbaka till NYC en gång, min pappa flög dit från Sverige så vi spenderade en helg där tillsammans och bodde hos våra familjekompisar som bor på Manhattan. Jag vill väldigt gärna resa till Florida och se Miami och Disneyland i Orlando. Sen är ju västkusten något jag tror alla au pairer vill se så planerar att åka och se Sanningen Fransisco, Los Angeles och Läs Vegas. Jag gillar att vara i naturen så vill också åka till någon nationalpark.

Vad är det bästa du har fått ut av din tid som au pair i USA?
Jag tror verkligen att man lär sig att vara självständig på ett nytt sätt, speciellt om man inte bott själv innan. Jag känner att jag verkligen lärt mig att prata med nya människor och ta tag i saker på egen hand. Jag har lärt känna andra au pairer från olika delar av världen vilket är jättespännande. Att ha fått en extra familj här i Chicago är också något som verkligen är kul!

Vad har varit den största utmaningen än så länge?
I början var det lite svårt att komma in i allt, alla nya rutiner och balansen av att både jobba och vara en del av familjen. Jag känner dock att ju mer jag pratar med familjen och ju mer öppen jag är desto lättare blir det.

Vad skulle du vilja säga till de som funderar på att söka som au pair via Skandinaviska institutet / Au Pair in America?
Gör det! Det är verkligen en fantastisk möjlighet att se andra delar av världen och få en extra familj. Jag tror verkligen att man utvecklas som person samtidigt som man har kul. Även om det är ett jobb att vara au pair känns det inte som det, det blir liksom en del av ens liv och vardagliga rutiner och ett helt klart kul och annorlunda sätt att ta del av en ny kultur, förbättra sin engelska och lära känna människor från hela världen.