Ansök nu

Skandinaviska Institutet

Wilma, El Triumfo i Ecuador

Efter fem veckor på skolan i San Clemente åkte jag i två veckor till djurcentret ”SachaYachu” som betyder Floden i djungeln på quichua. Centret liggar nära El Triunfo och klimatet var helt annorlunda än i bergen. Det var varmt och fuktigt och det heter, inte utan anledning regnskog.  När det regnade då regnade det monsunaktigt. Centret ligger ganska långt bort från huvudvägen som går genom djungeln (20 minuter att gå från busstationen). Centret grundades för mer än tio år sedan när ett annat djurcenter nära Quito fick stänga ner och de djur som hör hemma i Amazonasområdet behövde ett nytt hem. Centret tar emot djur mest från myndigheten för djur och miljöfrågor – djur som upptäcktes har hållits hemma illegalt, har dykt upp vid gränskontroller eller när en djurpark eller zoo måste stänga ner eller så följs inte alla krav på djurhålning. Just nu är centret hem för pappegojor, macaws, tayra, peccaries, apor, ocelotes, kinkajous, sköldpaddor etc. Området är väldigt stort och burarna ligger oftast långt från varandra. Volontärerna hjälper till med djurmatningen och städningen av burarna, underhåll av centret och med att skaffa fram mat till djuren.

En typiskt dag kan se ut så här:

7.00 frukost
8.00 morgonmöte. Dagens schema diskuteras och görs upp.
8.05 städning av huset och förberedelser för matning av djuren (skära frukt)
8.30-10.30 djurmatning
10.30-12.00 t.ex. samla gräshoppor, hämta suckerrör, bygga bord
12.00-14.30 lunchrast
14.30-17.00 fiska (mat för ocelote), hämta kött för djuren, samla insekter, främst gräshoppor.
19.00 middag

På fredagen har man fritid efter lunchen. Lördagarna efter matningsrundan brukar volontärerna åka till Puyo eller Banos för roliga aktiviteter eller internet och privata ärenden. Livet ute på centret är enkelt. Det finns ingen elektricitet, bara kallt vatten och knappt mobiltäckning. På kvällen har man en timme ljus genom en generator. Efter det är det kortspel, snack vid värmeljus eller brasan eller man lägger sig tidigt.

Om man tycker om naturen samt lugn och ro, så är är man på rätt ställe. Det finns många exotiska insekter, skalbagge, spindel och ormar. Några ormar är giftiga så det är bra att ta extra kik när man skall besöka  toa/dush. Alltid ha med ficklampan på kvällen och även att man kollar sina stövlar och kläder innan man tar på dem. Gummistövlar finns hur många som helst på centret som man kan låna. Viktigt att ha med sig är ficklampan och antimosquitocreme 🙂 . Under mina två veckor fanns det volontärer från olika länder som Tyskland, Storbritannien, Amerika, Nederländerna, Spanien och Mexiko och det brukar oftast vara mellan 5-8 volontärer på plats.

Centret behöver minst 6 volontärer för att kunna klara av alla uppgifter. Centret har inga inkomster genom turistiska verksamheter eller försäljning. Bidraget från volontären för kost och logi underhåller hela centret. På centret bor Flavio, Adrian och Andrea som är ansvariga för centret. Några hundra meter bort har deras familjer sitt hus och sina plantager. De flesta volontärer pratar lite spanska så det är alltid en mix av spanska och engelska och man klarar sig utmärkt bara med engelska under sin tid på centret.

Volontärerna lagar mat tillsammans och är också ansvariga för städningen. Varje dag finns det ett team för matlagningen och diskningen. Synd att jag bara hade tid i två veckor. Man lära känna djuren med tiden och alla deras personligheter. Kul var det att aporna hoppade på en hela tiden och sjunger med en,  eller försöker att tvätta sig sitt hår. Apan Jimmy rymde från sin bur och sprang omkring fritt i några dagar. Några kex och chokladkakor försvann innan vi lyckades att fånga in honom igen.
Sacha Yachu är ett mycket  intressant och spännande ställe mitt i djungeln och det var en unik erfarenhet med alla små och stora utmaningar som uppstod under tiden där.

Blir du sugen på att åka iväg som volontär?

Se alla våra volontärprojekt här.