Ansök nu

Skandinaviska Institutet

Emelie, Secret Harbour/Perth

Ålder på barnet: 7-årig pojke
Har varit i Australien i: 3 månader

Varför beslutade du dig för att åka som au pair?
Så länge jag kan minnas har jag haft någon inre önskan och nyfikenhet om att testa mina vingar genom att utmana mig själv och mina rädslor. Så när en släkting till mig berättade om sitt au pair äventyr i USA kände jag att det var precis det jag också ville göra. Ut och resa, få lära känna en familj med en annan nationalitet än mig, umgås med barn, förbättra min engelska och samtidigt jobba. Dagen då jag tog studenten kom och det var ett självklart, men skrämmande, beslut jag tog att åka iväg som Au Pair.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?
5.45 – väckarklockan ringer och jag gör mig iordning inför dagen och äter lite frukost.

6.45 – mina värdföräldrar lämnar huset och min arbetsdag börjar. Ofta spelar mitt värdbarn och jag en massa sällskapsspel och så gör jag frukost till honom.

7.40 – Fixar jag lunch låda, lägger fram skoluniformen på soffan och gör i ordning hans skolväska.

7.50 – Mitt värdbarn byter om, vi borstar tänder, fixar håret och sätter på solskyddsfaktor.

8.10 – Vi lämnar huset och hoppar in i bilen för att åka till skolan som ligger en 15 min bilväg här ifrån.

8.30 – Parkerar bilen utanför skola och så följer jag med mitt värdbarn upp till klassrummet. Utanför klassrummet är alla hans klasskompisar och så sitter de där i fyra rader och snackar och leker medan de väntar på att läraren ska öppna dörren. Läraren brukar öppna dörren ca 8.40 och när alla elever är inne i klassrummet har jag lämnat över ansvaret till läraren och är nu ledig tills det är dags för att hämta honom igen. Det fem timmar som jag har ledigt mitt på dagen är perfekt tid att träffa andra au pairer, träna, åka på små utflykter och se nya platser i närheten eller helt enkelt bara sitta inne med aircon på framför tv:n och ladda batterierna.

14.40 – lämnar jag huset för att åka och hämta från skolan.

15.15 – Mitt värdbarn slutar skolan och jag står utanför hans klassrum och väntar på honom när han kommer ut. Vi brukar nästan alltid stanna på skolans lekplats i ca 30 min för att sedan åka hem och äta lite afternoon tea och göra läxor. Efter läxläsande ser jag till att han tar en dusch samtidigt som jag börjar förbereda middag. Mina värdföräldrar brukar komma hem vid 19-tiden.

Under lovet är det däremot lite mer intensivt och jag spenderar hela dagar tillsammans med mitt värdbarn. Han älskar att spela sällskapsspel såsom UNO och Monopoly, men vi brukar också bada i poolen, gå till lekplatsen, ut och åka sparkcykel eller ha en play date med antingen en kompis från skolan eller med någon av mina au pair kompisars värdbarn. I och med att min värdmamma jobbar skift så varierar mina arbetstider från dag till dag. Så vissa dagar jobbar jag tio timmars pass medan andra kortare eller helt ledig.

Berätta om vilka resor du gjort eller planerar att göra.
Våra grannar här har också en au pair jobbandes hos sig och lyckligtvis klickade vi vid första stund. Hon är en av mina absolut bästa au pair kompisar än så länge och vi brukar alltid försöka hitta på små utflykter under helgerna. Än så länge har vi besökt Lancelin, Mandurah, Rockingham, Bunbury, Black Diamond Lake, Gnomesville och Serpentine National Park. Tillsammans med andra au pairer och nya vänner har jag även spenderat en del tid inne i Perth och sett det mesta som går att se där. En helg spenderade jag med min värdfamilj i Dwellingup där vi tältade och bara hade det trevlig. På morgonen när vi gick upp och åt frukost hoppade det kängurur precis brevid oss, häftigt!

Mina kommande planer är att besöka Rottnest Island, jag vill åka ner till Esperance och besöka alla fantastiska platser där och kommer även under min lediga vecka åka över till Brisbane och besöka en kompis som bor där samt turista i staden och få se en del av Australien som jag inte sett än.

Vilka utmaningar har du stött på som au pair?
Att åka till andra sidan jorden för att bo och jobba hos en familj jag aldrig träffat är en stor utmaning i sig. Men förutom det skulle jag säga att en av de största utmaningarna är att man bor tillsammans med sina chefer. Ena stunden jobbar jag för dem medan andra stunden är de ens familj, så det gäller att hitta en balans. Men även att flytta in i en annan familj är inte lätt. Att hitta sin plats och att hjälpa till så mycket som möjligt samtidigt som man vill ge egentid till sin värdfamilj är svårt, men det är en del av utmaningen som au pair och så länge man kommunicerar med sina värdföräldrar så hittar man ett sätt som passar båda.

Vad är det bästa du fått ut av din tid som au pair?
Det finns inte en bästa sak; utan miljoner saker. Först och främst har jag växt som person genom att utsätta mig själv för en massa spännande men utmanande situationer. Jag lär mig nya ord VARJE dag så mitt engelska vokabulär har utvecklats något enormt, samt att jag har blivit mer självsäker när jag talar.

Men det mest underbara av allt är nog alla fantastiska personer jag träffat. Jag har fått en andra familj som jag vet att jag alltid kan fråga om hjälp när det behövs. Jag har fått ett par underbara vänner från olika delar av världen som jag delat fantastiska minnen och stunder med under de tre månader jag vart här. Hade jag inte åkt som au pair hade jag aldrig träffat dessa personer eller byggt upp tighta relationer med personer under såpass kort tid. Jag är helt säker på att jag kommer eller redan har skapat några av mina absolut starkaste vänskapsrelationer under min tid i Australien.

Vad skulle du vilja säga till de som funderar på att åka som au pair med Skandinaviska Institutet/AIFS?
Jag hade aldrig vågat åka iväg som au pair om jag inte gjorde det via en organisation. Det ger en trygghet att veta att man alltid har någon att vända sig till ifall man behöver hjälp, men även ett tryggt sätt att få kontakt med värdfamiljer och att det hjälper till innan du åker så du vet att du har fixat allt du behöver innan resan. En trygghet, bra hjälp och några fantastiska introduktionsdagar i Sydney.